Skydd

Om du är ute på nätet och surfar, finns det inget absolut skydd mot malwares, men du kan trots allt göra en hel del för att skydda dig. Här kommer några förslag.

1. Håll ditt operativsystem och dina program uppdaterade genom att installera uppdateringar så snart de blir tillgängliga.
2. Installera ett bra antivirusprogram
3. Installera en bra brandvägg, som både registrerar inkommande och utgående trafik.
4. Kontrollera med jämna mellanrum, vilken trafik som förekommer och reagera på om det
förekommer kommunikation med servrar utanför datorn.
5. Undvik att ladda ner program eller filer från okända, ej etablerade källor
6. Utnyttja ditt antivirusprogram eller antimalwareprogram för att scana filer innan de
öppnas.
7. Även om det kan vara frestande, undvik piratkopieringar. De är en ständig källa till malwares.

Hur upptäcka symtomen

Första frågan är naturligtvis, varför behöver jag lära mig att känna igen symtomen om jag har ett antivirusprogram som fixar det. Det är riktigt, ett antivirusprogram skall man absolut ha, men nya hot skapas ständigt och kanske ditt antivirusprogram inte har hunnit uppdatera med de nya hoten innan din dator smittats. Dessutom är det ju så att ju tidigare hoten kan upptäckas, desto bättre är det.

Har du någon gång råkat ut för att du, när du skall logga in på din hemsida hamnar på någon annan konstig sida, eller att du när du gör en sökning, helt plötsligt får upp en sökmotor du aldrig använt dig av och absolut inte har inställd som den sökmotor du vill använda? Du skriver in en, för dig känd, webbplats, men kommer någon helt annan stans. “Pop-Ups börjar, oförklarligt, dyka upp på skärmen. Din dator börjar plötsligt “krascha. Din webbläsare har en massa knappar och sökrutor, som inte fanns där tidigare. Din dator börjar plötsligt verka slö, både när du surfar och jobbar offline. Din webbläsare meddelar att den begärda sidan inte kan visas, trots att du kan se att du har en bra uppkoppling. Allt det här är, eller kan i varje fall vara tecken på att din dator är påverkad av malware.
Vad göra om datorn är infekterad
Det är ju lätt att bli skärrad när man upptäcker att datorn blivit infekterad, men lugn, oftast går det att få bort det hela. Följ detta 10-stegs program för att få tillbaka din dator till din normalkonfiguration.
1. Gör en backup på dina personliga filer. Gör ingen backup på programfiler, enbart på dina egna filer, annars är det risk att du även får med det som hotar din dator i backupen.
2. Koppla bort dig från Internet, koppla bort Ethernet-kabeln, kabeln mellan datorn och modemet/routern eller om du sitter på en trådlös anslutning, avsluta WiFi
3. Reboota din dator genom att följa nedanstående anvisning.
a) Starta om datorn, håll tangenten F8 nedtryckt, medan datorn startar om.
b) Du kommer nu att komma till datorns bootsida, en tråkig sida i svartvitt, här fungerar heller inte musen. Det första alternativet, “Safe Mode” skall vara markerat, om inte flyttar du dig dit med tangentbordets upp- ner-

tangenter. När “Safe Mode” är markerat, klickar du på “Enter”. Om Windows startar kommer det att se lite annorlunda ut än vad du är van vid, om det inte startar, måste du låna en annan dator med internetuppkoppling och hämta hem en “anti virus disk”, dessa finns tillgängliga gratis från flera antivirusföretag som till exempel, AVG, Avira, Kaspersky med flera (om din dator nu fungerar bra, det vill säga ännu inte råkat ut för malware kanske det kan vara idé att reden nu ladda hem en antivirus disk, kom bara ihåg att uppdatera den med jämna mellanrum. Du sparar den på en CD eller USB. Länkar finns i slutet av dokumentet).

4. För att fortsätta med borttagningen behöver du en annan dator med Internetuppkoppling. Detta för att kunna kolla upp vad du skall göra och i vilken ordning. Du måste alltså låna hem en dator alternativt bege dig till en annan plats med din dator, där du har tillgång till en dator med Internetuppkoppling. Du behöver troligtvis också en CD-skiva eller USB som du kan spara ner på.
a) På den dator som är uppkopplad till nätet, öppna webbläsaren och sedan den sökmotor du föredrar att arbeta med.
b) Skriv in nyckelord för din problembeskrivning. Om du inte hittar något på “svenska sidor”, prova med engelska. Om du får en träff kan du fortsätta med att fördjupa din sökning eftersom du nu får flera nyckelord. Förhoppningsvis hittar du därmed också en lösning på ditt problem.
c) Om du inte hittar någon lösning är ändå inte allt hopp ute. Det finns flera gratisverkyg på nätet som kan hjälpa dig att lösa ditt problem till exempel Malwarebytes Anti-Malware och HitmanPro

5. När du rensat bort ditt malware är det dags att rensa bort “temporära filer” för att få bort eventuella kvarlämnade spår. Till detta är gratisprogram som Ccleaner och Wicecare 365 alldeles utmärkta, även om de inte är malwareprogram.

6. När du fått bort alla spår av malware är det dags att skapa en ny “System Restore Point” och ta bort alla gamla.

a) Klicka på Windows startknapp, sedan högerklickar du på “Den här datorn” och därefter klickar du på “Egenskaper”