Användarfaktorn

Man kan ha de allra bästa och dyraste skydden på marknaden och vara så uppdaterad att man nästan ligger före i tiden, men inget av det spelar någon roll om man som användare inte sköter sig. Det viktigaste för att skydda din dator online är nämligen hur du som användare beter dig när du använder din dator, laptop eller vad det nu kan vara du surfar på. Många användare gör misstaget att installera en rad program och sedan lita blir på att de ska göra jobbet åt dig. Till viss del ska man visserligen kunna slappna av efter att man installerat brandvägg och antivirus-program, men de är inte ofelbara.

Riskfaktorer

skydda din dator onlineDet finns många risker när man befinner sig på Internet, och man kan omöjligt undvika alla – Men du kan skydda din dator online genom att vara medveten om några av riskfaktorerna. Och det är du som användare som har det största ansvaret när det kommer till säkerhet.

Porrsidor

Självklart kollar du inte på porr – Det gör ingen när man frågar om det. Konstigt nog ligger det alltid cookies från porrsidor på datorn när någon ber mig om hjälp med att få bort skräp från den. Kolla på vilka lagliga filmer du vill men stäng inte av adblocks och antivirus för att det ska gå snabbare att ladda sidan, och ladda inte ned några filer. Om sidan du besöker ber dig att ladda ned en speciell mediaspelare för att kolla på deras innehåll är det en tydlig varningssignal, och ingen porr är lika viktig som att skydda din dator online. Du bör med andra ord lämna sidan om du blir ombedd att ladda ned något.

Uppdateringar

Jag sa att det är viktigt att hålla sig uppdaterad och det stämmer, det är inte själva uppdateringen som är problemet. Problemet är att många program (särskilt gratisprogram) får betalt av andra företag för att deras produkter ska ligga inkluderade i uppdateringen. Har du plötsligt ett skumt tillägg i din webbläsare och som tar dig till skumma sidor fyllda med virus? Det dök antagligen inte upp av sig självt, du godkände den troligtvis tillsammans med senaste uppdateringen av något av dina program. Läs alltid vad uppdateringar handlar om, och klicka ur konstiga nedladdningar som ligger inkluderade i dem.

Dåliga antivirusprogram

Innan du väljer vilket antivirusprogram att ladda ned är det en bra idé att ta reda på mer om det, för det är långt ifrån alla som faktiskt är bra gör att skydda din dator online. All information du hittar (positiv som negativ) bör tas med en nypa salt eftersom många har en agenda bakom det de postar, men om ett antivirusprogram har fått övervägande positiva omdömen är det antagligen bra. Undvik dock att läsa om antivirusprogrammen på företagets egen sida, för de kommer självklart inte ha annat än lovsång att sjunga om sig själva.

Vad kan du göra?

skydda din dator onlineUnder ”Skydd” går vi igenom att du kan ladda ned antivirusprogram samt skaffa brandvägg, och även att du manuellt kan kontrollera statusen på dina enheter med jämna mellanrum. Det finns dock fler saker än så du kan göra för att skydda din dator online, och det är dessa saker kommer du att kunna läsa om nu.

Sunt förnuft

Om du gick på en gata du inte gått på tidigare och en främling kommer fram till dig och ber dig ta emot en skum väska – Skulle du ta emot den? Antagligen inte, så sunt förnuft dikterar även att du inte bör acceptera nedladdningar på okända hemsidor.

Läs meddelanden

Ifall din dator, eller en hemsida du besöker, presenterar ett meddelande på skärmen bör du läsa det. Ibland är det nonsens, men ibland är det något viktigt och om man läser vad som står kan man förhindra att något oönskat händer.

Stäng inte av skydd

Som tidigare nämnt bör man inte stänga av antivirusprogram och annat för att något ska gå snabbare att utföra. Du installerade dem av en anledning, och anledningen har inte försvunnit för att du har bråttom.