Om din webbläsare

Om din webbläsare inte visar din förvalda söksida

Om du har Java installerat, vilket du troligtvis inte behöver ha, dessutom innebär det en hög säkerhetsrisk, beror det antagligen på att du inte har nollställt dina Javainställningar. Om du har Windows som operativsystem, gör du så här.

Klicka på “Start”. leta reda på sökfönstret och skriv in “Java programming Listening”. när du hittat den, klicka på “Configure Java”. Rensa “Temporary Files”. Om du har en Mac, Klicka på Apple-ikonen i övre vänstra hörnet. Gå vidare till Systempreferenser. Klicka på Javaikonen, Välj konfigurera Java och rensa “Temporary Files”. Om du fortfarande kommer fel, när du skall använda din sökmotor, gå till din webbläsares inställningar och ändra på “Sök” vilken sökmotor som skall användas.

Filer och program öppnas inte

Detta beror vanligtvis på att Windows filassociation blivit korrupt. Följ nedanstående steg för att komma tillrätta med problemet.

Metod 1 – Använd RKill

Metod 2 – RogueKiller

Metod 3 – Starta Windows i “Safe Mode” 

Metod 1, RKill

RKill är ett gratis antimalware-verktyg. Det upptäcker och stoppar malwarprocesser i datorn. Det fixar också till Windows filassociationer. Ladda ner verktyget eller överför det via CD/USB till den infekterade datorn. Starta RKill. Observera att det finns två olika versioner av RKill. fungerar inte den ena, prova med den andra. Om RKill inte får igång din dator, Prova med RogueKiller.

Metod 2, RogueKiller

RogueKiller fungerar ungefär som RKill. Överför RougeKiller och öppna verktyget. Observera att ditt antivirusprogram kan reagera på RougeKiller. Stäng i så fall, temporärt av ditt antivirusprogram. Det skiljer sig lite i hur man gör för olika program

, men vanligtvis finns antivirusprogrammets ikon nere till höger i Windowslisten. När du lokaliserat ikonen, högerklicka på den och en meny visar sig. Klicka på “Avbryt” eller något liknande. Om du inte hittar något som verkar lämpligt, öppna antivirusprogrammet och stäng av det från dess huvudmeny. När din dator är åtgärdad startar du åter antivirusprogrammet.

När RougeKiller öppnar, klickar du på “Scan” i övre högra hörnet. När scanningen är klar, klickar du på “Delete”.

Det kan hända att RogueKiller inte öppnar. I så fall döp om verktyget till iexplore och försök igen. Du döper om verktyget genom att högerklicka på dess ikon och välja “Byt namn”.

Om du fortfarande inte kan öppna filer och program, fortsätt till Metod 3.

Metod 3, Starta i Windows Safe Mode

Starta om din dator, håll ned tangenten F8 under startförloppet. Du kommer att få upp en skärm, liknande den nedan. Med tangentbordets piltangenter flyttar du dig till “Safe Mode with Networking”. Kontrollera om du kan öppna filer och program i detta läge. Om det går fortsätter du enligt följande. I Windows 8, 8.1 och 10 skall, du efter två misslyckade startförsök komma direkt till “Avancerade startinställningar”. Safe Mode hittar du i det fallet under Start Up Settings.

1. Innan du gör något annat, bör du ta en back-up på dina egna filer. Du skall inte ta back-up på program, screensavers och liknande, de kan vara infekterade. När du starta Windows i “Safe Mode with Networking, gör om metod 1 och 2 ovan. om problemen fortfarande kvarstår, använd dig av en antivirus rescue-CD eller USB. Det finns flera både bra och gratis antivirus CD. De tre vi gärna rekommenderar är följande.

1. Avira Rescue CD

2. Kaspersky Rescue Disk

3. Dr Web Live CD

Samtliga ligger på 230 — 270 MB

Så här gör du.

1. Ladda ner programmet till CD:n eller USB:n (länkar finns i slutet av artikeln)

2. Sätt in CD:n eller USB:n i den infekterade datorn.

3. Starta datorn

4. Det kan hända, men är inte säkert, att det kommer upp ett textmeddelande som säger ungefär, “Om du vill boota från skivan, USB:n tryck ner X (Tangenten X kan vara variera). Om du inte trycker ner “tangent X” under den korta period som meddelandet visas går datorn vidare till nästa steg i listan, vilket troligtvis är din infekterade hårddisk, så här gäller det att vara observant och snabb.

5. Om du tryckt ner rätt tangent inom rätt tidsrymd, eller om du inte för någon fråga, kommer din dator att starta från skivan eller USB:n.

6. Följ de anvisningar som eventuellt kommer upp på skärmen.

Om du efter detta fortfarande har problem återstår bara en sak., lämna in datorn till en expert. De har andra program som, kanske klarar problemet bättre.